Define Nasıl Aranır?

09-11-2021 16:50
Define Nasıl Aranır?

Define aramak, yüzyıllardır pek çok insanın yaptığı eylemlerden bir tanesi olup, yüklü miktarda değerli eşya bulunmasını sağlayan bir yöntemdir. Çok eski zamanlarda yalnızca bir çubukla yapılabilen definecilik, günümüzde birçok elektronik aygıtla yapılabilmektedir. Bu bağlamda bu işe girmek isteyen insanlardefine nasıl aranır sorusuna yanıt aramakta ve gömü bulma hayali kurmaktadır. Bu noktada defineciliğe başlayabilmek için bilinmesi gereken pek çok unsur olduğu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Define aramak isteyen insanlar, pek çok farklı soru yöneltmektedir. Örneğin definelerin nerede bulunduğu, kullanılan yöntemlerin ne olduğu, bu işlemin yasal olup olmadığı, define bulabilmek için ne kadar para harcanması gerektiği gibi sorular sıkça sorgulanmaktadır. Define aramak ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar hakkında bilgi almak için aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.

Define İşaretleri Nelerdir?


Define arama yolculuğuna çıkmak üzere olanlar, define işaretleriaraştırması yapmakta ve bu doğrultuda nasıl ilerlenmesi gerektiğini merak etmektedir. Bu noktada ilk dikkat edilmesi gereken husus, define aramak için tercih edilecek arazinin nasıl olduğudur. Define, tarih boyunca verimli olarak görülen ve eski yerleşim yerlerinde olan araziler, define bakımından da oldukça verimlidir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken işaretler ise şu şekildedir:

  • Herhangi bir konumda eski taş, kaplama, plak, levha gibi tarihi olduğu anlaşılan işaretler varsa, alanda define bulunma olasılığı oldukça yüksektir.

  • Toprak yapısının durumu da sıkça kullanılan işaretlerden biridir. Halk arasında yanık toprak olarak bilinen gevşek ve kazıma müsait topraklar, definecilerin yüzünü güldürebilmektedir.

  • Tarihi yerleşkeleri gösteren haritalar da iyi işaretlerdir ve definelerin nerede aranması gerektiğine dair bilgiler sunar.

  • Güneş ısınlarının tam üzerine düştüğü araziler, defineciler için iyi bir gösterge olmuştur.

Bu ve bu gibi pek çok farklı işaret bulunmaktadır. Ancak bu işaretlerden önce mutlaka define arayacak olan bireyin tarihi bilgilere ihtiyacı olacaktır. Zira tarih bilmeyen ve nasıl bir yöntem izleyeceği konusunda kararsız kaldığı için bilinçsiz şekilde hareket eden definecilerin başarısız olma ihtimali çok yüksektir.

Define Arama Yöntemleri Nelerdir?


Define aramak için tercih edilebilecek birçok yöntem bulunmaktadır. Teknolojik gelişmelerden önce yumurta, ağaç dalı gibi ilkel yöntemler kullanılmıştır. Ancak günümüzde daha etkili sonuçlar almak ve kazıların tam olarak nerede yapılacağını belirlemek içindedektör, kamera gibi farklı sistemler geliştirilmektedir. Aşağıdaki listeyi inceleyerek bu yöntemler ve kullanım şekilleri hakkında daha detaylı bilgi edinebilmeniz mümkündür.

Metale duyarlı detektörler, en etkili yöntem olup sıkça kullanılmaktadır. Bu detektörler, değersiz metallere karşı da duyarlı olduğu için bu makinadan yüksek ses gelen yerleri kazmak en mantıklısı olacaktır.

  • Ağaç dalları ve çubuklar kullanılarak define aramak da yaygındır ancak herkesin başarılı olabileceği bir yöntem değildir. Zira bu yöntemin kan grubu ve vücuttaki radyasyona bağlıdır.

  • 3D Surfer en etkili ve bilimsel yöntemler arasında yer almaktadır. Zira bu yöntemde kazı yapılacak alanın 3 boyutlu toprak haritası çıkartılmakta ve incelemeler yapılmaktadır.

  • Gömülerin cinler tarafından korunduğunu düşünen bireyler ise, define arayışını yaparken hocalardan yardım almakta ve dua ederek bir işaret beklemektedir.

  • Define işaretlerine bakarak arama yapmak, etkili yöntemler arasında yer alsa da herhangi bir kesinliği bulunmamaktadır. Gömü yapan ve işaret bırakan insanların işaretlerini takip etmek, eski figürleri incelemek ve karış gibi eski ölçü birimlerinden yardım almak gerekecektir.

Bu belirtilen yöntemlere ek olarak hardal yöntemi, horozla gömü bulma, definecilikte yumurta yöntemi gibi işe yaramayan ancak sıkça tercih edilen yollar da bulunmaktadır. Bu yollar, büyük bir deneyim ve eğitim gerektirmektedir.

Türkiye’de Nerelerde Define Var?


Define bulmak isteyen bireyler, Türkiye’nin hangi illerinde define bulunduğunu merak etmekte ve çalışmalarını bu doğrultuda şekillendirmek istemektedir. Türkiye’de nerelerde define var sorusunu yönelten bireyler, bu noktada en çok define bulunan yerlerin genellikle eski yerleşim yerlerine sahip olan iller olduğunu bilmelidir. Özellikle Doğu Karadeniz gibi eski Rum yerleşkeleri, Akdeniz’de yaşayan Hitit, Fenike, Roma uygarlıkları gibi yerler, defineciler için oldukça değerlidir. Aşağıdaki listede ülkemizde kazıya en verimli iller sıralanmaktadır.

  1. Artvin

  2. Mersin

  3. Muğla

  4. Antalya

  5. Manisa

  6. Afyonkarahisar

  7. Konya

  8. Çankırı

  9. Çanakkale

  10. Aydın

Belirtilen bu iller, eskiden farklı medeniyetlerin etkisinde kaldığı için define açısından zengindir. Zira eski inanışlarda insanlar değerli eşyalarıyla birlikte gömülmekte ve hatta bu değerli eşyalar için yeraltında odalar yapılmaktaydı. Bu nedenle yukarıdaki listede belirtilen 10 şehir, define denilince ilk akla gelen yerler arasında gösterilmektedir.

Define Aramak Yasal Mı?


Define avına çıkmak isteyen bireylerin en çok merak ettiği sorulardan biri dedefine aramak yasal mı şeklindedir. Define arama işleminin yasal olabilmesi için kazı yapılacak bölgede bulunan kültür bakanlığından izin almak ve ruhsat oluşturmak gerekecektir. Bu ruhsat, 1 ay boyunca kazı yapılmasına izin verildiği anlamı taşımaktadır. Ancak hava şartlarının elverişsiz olması gibi dış etkenlerden dolayı bu ruhsatın süresi uzatılabilmektedir.

Yasal olarak kazı yapıldığını belirten ruhsat alınmadığı sürece, yapılacak tüm kazı çalışmaları yasadışı olacaktır. Bu durumda kazı yapan bireyler, ciddi bir suç işlemiş olarak kabul edilecek ve büyük para cezalarıyla karşı karşıya kalacaktır. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için ruhsat alınması şarttır.

 

Define Arama Ruhsatı Nasıl Alınır?

Define arama ruhsatı, daha önce de belirttiğimiz üzere kazı çalışmaları yapılması için oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Define arama ruhsatı nasıl alınır sorusunu yöneltmektedir. Define aramak isteyen bireyler, kazı yapacakları il, ilçe ve mahalle belirterek bir dilekçe yazmalı ve bu dilekçeyi en yakın müze veya kültür bakanlığına vermelidir.

Bu işlemden sonra bakanlıktan haber beklenmekte ve gelecek cevapla orantılı olarak kazılara başlanmalıdır. Yapılan bu kazılar, müze ve bakanlık tarafından kontrol edilmekte olup, herhangi bir değerli ya da tarihi bulgunun yetkililere ulaştırılması şarttır.

 

Kendi Arazisinde Define Aramak Suç Mu?

Kazı yapmak oldukça riskli ve yönetmelikler takip edilmediği zaman ciddi sorunları beraberinde getirebilecek bir işlemdir. Bu nedenle defineciler herhangi bir kazı yapmadan önce bazı sorulara yanıt aramaktadır. Bu bağlamda kendi arazisinde define aramak suç musorusunun yanıtı da merak edilmektedir. Define arama işlemleriyle ilgili belirtilen kurallar şu şekildedir:

  • Bir birey, kendi tapulu arazisinde kazı yapabilir ancak bunu yetkililere bildirmek zorundadır.

  • Devletin kazı için yasakladığı bölgelerde gizlice kazı yapmanın cezası 5 yıla kadar hapistir.

  • Kendi arsasında kazı yaparken tarihi bulgulara erişen bireyler, kendilerine düşen payı alabilmek ve bu işi yasal şekilde yapabilmek için eserleri yetkililere teslim etmelidir.

  • Kazı işlemlerinde ruhsatsız ve izinsiz hareket eden her birey suç işlemiş sayılmaktadır.

  • Define bulan ancak kültür bakanlığına bağlı müzelere bu eserleri teslim etmeyen bireyler, tarihi eser kaçakçısı olarak değerlendirilmektedir.

  • Define kazısı yapmasa dahi, define araştırmalarını izinsiz olarak yürüten bireyler de cezalandırılmaktadır.

Yukarıdaki hususlardan da anlaşılabileceği üzere kendi arazisinde define aramak da dahil olmak üzere izinsiz yürütülen tüm kazı ve define işlemleri yasadışıdır.  

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.