Define Aramak İçin İzin Nasıl Alınır?

08-11-2021 15:41
Define Aramak İçin İzin Nasıl Alınır?

Hobi olarak define arama ya da bu işlemi profesyonel bir işe dönüştürme; amaç ne olursa olsun define aramaya başlamak için gerekli kurumlardan alınması gereken bazı izinler bulunmaktadır. Gerekli izinleri alarak rahat bir şekilde define aramaya başlamak isteyen kişiler tarafından merak edilen izin konusunun ayrıntıları yazımızın devamında yer almaktadır.

Bu kapsamda 2863 sayılı ilgili kanun gereğince 50. maddede yer alan define arama yönetmeliği içerisinde define arama izni çıkarılmaktadır. Kültür Ve Tabiat Kanunları Koruma Kanunu’nda belirtilen bu uygulamanın diğer ayrıntıları söz konusu olmaktadır. Peki define aramak için nereye başvuru yapmak ve hangi işlemleri gerçekleştirmek gerekir? Konunun ayrıntılarına birlikte bakalım.


Define Arama İzni

Define arama izni dilekçe örneği bu alanla ilgilenen pek çok kişi tarafından duyulmuştur. Bu bağlamda define aramak isteyen kişiler; define arayacakları bölgenin bağlı bulunduğu müze müdürlüğüne müracaat etmelidir. Bu işlem bir dilekçe teslim ederek gerçekleştirilir.

Dilekçe içeriğinde arama amacı açık bir şekilde belirtilmeli ve define aranmak istenen yere ait il, ilçe, koy, bucak, mahalle, sokak ve ev numarası da dahil olmak üzere tüm ayrıntıları belirtilir. Bunlara ek olarak bölgenin tapulu, tapusuz, ekili dikili arazi, meskun ya da gayrimeskun olup olmadığı ve bir başkasının tapusu altındaysa kime ait olduğu belirtilmelidir.

Müze müdürlüğü tarafından define aranmak istenen yerin 2683 sayılı kanun ve 6. maddede belirtilen bölgelerle tescil ve tespit edilen mezarlıklar, sit alanları gibi yerler içinde olup olmadığı ve aynı zamanda bölgede define aramakta herhangi bir sakınca bulunup bulunmadığı tespiti yapılmaktadır.

Müracaatın olumlu bulunması durumunda kişiye define aramak için bir ruhsat teslim edilir. Bu ruhsatname toplam 1 yıl süre için geçerlidir. Define arama işlemi ise aralıksız şekilde en fazla 1 ay devam edebilir. Çeşitli doğal afet ya da hava muhalefeti gibi koşullar nedeniyle ve bu süre zarfında bitirilemediği durumlarda bir defa olmak kaydıyla mülki amir tarafından en fazla 30 gün daha uzatılması söz konusu olabilir.


Define Arama Yönetmeliği

Define arama yönetmeliği bu alanda kişilerin konu ile ilgili tüm ayrıntıları görmek için başvurabileceği temel mevzuatlar arasında yer alır. İnternet üzerinden kolaylıkla ulaşılabilen yönetmelik dahilinde define işlemleri ile ilgili pek çok soru yanıtlanabilir. Define aramak isteyen kişilerin öncelikli olarak yapması gereken işlemler ve alınması gereken izinler yukarıda belirtildiği şekildedir.

Bazı kişiler tarafından define arama işlemlerinin suç olup olmadığı merak edilmektedir. Herhangi bir izin alınmaması durumunda doğrudan suç kapsamına girdiği bilinmelidir. Ancak yukarıdaki gibi izinlerinin alınması ve ruhsatın bulunması ile yasal bir duruma dönüşür.

Sahilde dedektör ile altın arama izni başta olmak üzere define arama işlemi için pek çok farklı izin söz konusu olmaktadır. Pek çok kişinin duyduğu bu işlemi gerçekleştirebilmek için izin almak şarttır. Bu alanda işlem yapmak isteyen kişiler uygun bir altın dedektörü aracılığıyla rahatlıkları arama işlemini gerçekleştirebilir. Ancak ondan önce tüm işlemlerin tamamlanması ve yasal bir çerçeve içinde arama işleminin gerçekleştirilmesi tavsiye edilir.


Resmi Kazı Ücreti Ne Kadar?

Resmi kazı ücreti ne kadar 2021 yılında olduğu gibi önümüzde ki aylarda İçinde bulunacağımız 2022’de de araştırılan konulardan birisi olmaya devam etmektedir. Bu durumda define aramak isteyen kişilerden belli ücretler talep edildiği ve aranacak bölgeye göre bu fiyatlandırmaların değişiklik gösterdiği bilinmelidir. Dolayısıyla doğrudan kurumla görüşerek fiyat bilgisini en doğru şekilde edinmekte fayda vardır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.