Sahilde Dedektör Kullanımı Yasal Mı?

04-11-2021 15:05
Sahilde Dedektör Kullanımı Yasal Mı?
Sahilde dedektör kullanımı yasal mı? Sahilde dedektör kullanımının detayları pek çok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Dedektör ile define ve hazine aranması ülkemiz sınırları içerisinde belirli bir kanun çerçevesinde sınırlandırılmaktadır. Yalnız Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, 74. Madde gereğince define, altın ve benzer ürünleri izinsiz arayan kişilerin hapis ile cezalandırılacağı bildirilmektedir.

Dolayısıyla, sahilde ya da herhangi bir alanda, özel mülk olsa dahi izin alınmadan yapılan aramalarda üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalınmaktadır. Sahilde dedektör ile arama yapılmasında ise define kavramı büyük bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla,sahilde dedektör kullanımı yasal mısorusu pek çok kişi için halen kafa karıştıran bir sorudur.

Dedektör Kullanımı ve Arama Yapma

Dedektörler, kullanım alanlarına göre altın, define, hazine, toplu para ya da kalıntı gibi malzemelerin bulunmasında kullanılan teknolojik alettir. Toprak altında gömülü olan ya da toprağa karışan gözükmeyen ürünlerin bulunmasında dedektör yardımı kullanılmaktadır.

Dedektörler, çalışma prensibi olarak alıcı ve verici bobinlerden, verici bobinlerin verdiği elektromanyetik akımların metale üretilmesi ve metalden alıcı bobinlere geri gönderilmesi şeklinde çalışılmaktadır. Bu sayede görünmeyen noktalardaki aranan malzeme dedektörden çıkan ses ile tespit edilerek, ortaya çıkarılabilmektedir.

Plaj ve Sahillerde Dedektör Kullanımı

Sahillerde dedektör kullanımı unutulan ya da kaybolan değerli eşyaların bulunması amacı ile bazı kişilerin başvurduğu yöntemlerden biridir. Tatilcilerin ya da sahilde olanların görüntüsünün bozulmasına ya da çukurlar oluşmasına sebep olabilen dedektörlerle altın aranması yasal olarak kabul edilmemektedir.

Ancak bu durumda, define kavramı önemli bir rol oynamaktadır. Define, toprak altında gömülü olan para, altın gibi değerli gömüleri tanımlamak amacı ile kullanılmaktadır. Sahil bölgelerinde ise define yerine kaybolan eşyalar ya da unutulan ürünlerin bulunması daha çok karşılaşılan bir durumudur. Dolayısıyla, define ya da hazine arama kapsamına girmemektedir. Ancak bu konuda söz hakkı yargı, ceza kesme yetkisi ise kolluk kuvvetlerine aittir.

Sahilde Dedektör ile Arama Yapmak İçin Hangi Dedektör Kullanılır?

Sahillerde dedektör kullanımı için metal dedektörler daha uygundur. Metal dedektörler, altın gibi maddelerin bulunmasını sağlayan bir üründür. Temel olarak elektromanyetik dalgaların kullanılması ile kumsalda, kumlar arasında bulunan eşyaların daha çabuk kabul edilmesini sağlamaktadır.

Metal dedektörler ile sahillerde yüzey araştırması yapılabilmekte ve aranan ürünler normalden çok daha hızlı bulunmaktadır. Ancak, sahillerde dedektör kullanımı için define ve hazine kazımı yapılması durumlarında ceza kesilmekte ya da hapis cezası ile karşılaşılmaktadır.

Sahilde Dedektör Kullanımı İçin Belirli Bir Zaman Var Mıdır?

Sahilde dedektör kullanımı için belirlenen belli bir zaman bulunmamaktadır. Ancak çoğu kişi, arama yapmak için daha sakin olan kış aylarını beklemektedir. Yaz aylarında sahillerin kalabalık olması ve dedektörlerin plajda bulunan kişilere toz halinde ulaşması nedeni ile yaz aylarında çok tercih edilmemektedir.

Sahillerde dedektör kullanımı için yasal olarak da kazı yapılmama şartı ile herhangi bir yasal yaptırım bulunamamaktadır. Ancak daha önce de belirtildiği gibi zabıta, polis ve jandarmanın bu konuda ceza kesme yetisi bulunmaktadır.

Sahillerde Dedektör Kullanımında Ceza Almamak İçin Ne Yapılır?

Sahillerde dedektör kullanımı için ceza yazılması pek çok kişinin korkmasına neden olmaktadır. Bu durumda, genel olarak bilinenin aksine hazine araması ve kazısı yapılmaması durumunda herhangi bir yasak ve ceza kesimi bulunmamaktadır.

Ancak sahilde dedektör kullanımı öncesinde bölgedeki kolluk kuvvetlerine gidilerek dedektör ile kaybolan eşyanın aranacağına dair bildiri yapılması daha iyi ve doğru olacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.