Define Arama İzni

24-12-2020 11:20
Define Arama İzni
Bir çok insanın tarihi alanlarda, farklı yerlerdeki mağaralarda ya da civar köylerde altın bulma ya da define arama hikayelerini duymayan neredeyse yoktur. Bunların büyük bir kısmı yasa dışı yapılsa da önemli bir çoğunluğu da define arama izni alınarak yapılmaktadır.
 
Define aramak, bir açıdan zenginliği aralayan bir yol gibi gözükse de, çoğu define avcısı bu işlemleri bir hobi olarak gerçekleştirmektedir. O macera ve heyecanın içerisinde yer almak pek çok insanın hoşuna gitmektedir. Dedektörle define aramak hakkında sunulan pek çok bilgi kaynağı vardır. Ancak bu bilgilerin hepsine ulaşmanız ve incelemeniz mümkün olmayabilir. Bu nedenden dolayı sizi ilgilendiren yani merak ettiğiniz alanları, yasal koşullar kapsamında inceleyebilir ve öğrenebilirsiniz. Define arama yöntemleri son derece eski zamanlara dayanmaktadır. Bu güne kadar haritalar, işaretler, izler ya da daha önceden orada yaşayan toplulukların yaşayış koşulları gibi pek çok bilgi, altın arama yöntemlerinde kullanılmıştır. 
 
Define arama izni alırken öncelik, net bir tespit yapmaktan geçmektedir. Hiç kimse rastgele yerleri kazarak boşuna efor sarf etmek istemez ve uğraşmaz. Sağlam ve doğru bilgiler ile izin alınarak doğru tespitlerle kazma işlemi gerçekleştirilmelidir. Teknoloji dünyası hızla gelişmeye devam ettikçe define aramayla alakalı yöntemler de bu gelişmeden nasibini aldı ve hala almaya devam etmektedir. Geçmiş dönemlerde meydana gelen ve sıkça satılan altın arama dedektörleri, günümüz dünyasında çok daha gelişmiş durumdadır. Bu yüzden dedektörle altın aramak define avcılarının da işini kolay bir hale getirmiştir. Eski tip dedektörler ile uzunca ayar yapılması artık tarihin tozlu raflarında kalkmıştır. Yeni nesil define dedektörü olarak bilinen altın dedektörü, toprağı ya da araziyi otomatik bir şekilde tarayarak toprak altındaki belli metrelerde bulunan altın ve türevi ziynet eşyalarını tespit edebilmektedir. Kamerası olan altın arama dedektörlerinde yanılma oranı artık  son derece düşmüştür. Peki bir define arama dedektörü satın aldınız ve yasa dışı bir iş yapıp suç işlemek adına bu işlerin yasal boyutu mu merak ediyorsunuz? Ülkemiz sınırları içinde altın ve define araması yapmanın cezası nedir ya da gereken izinler nereden ve nasıl alınır?

Define Arama İzni Nasıl Alınır?

 

 
İlk olarak define arama izni almanız gerekiyor. İzinsiz bir şekilde altın ve define aramanın suç olduğunu bilmelisiniz. İzinsiz şekilde define araştırması yapan kişiler 3 aydan 2 yıla kadar uzanan hapis cezasına uğrayacakları kanun kapsamında belirtilmektedir. Söz konusu olan bu kanun dedektör cihazlarıyla ya da dedektör cihazı olmadan yapılan tüm aramaları da beraberinde kapsamaktadır. Bu durumda asıl dikkat edilmesi gereken detay, izinsiz bir şekilde dedektörsüz ya da dedektörle altın aramanın kesinlikle suç olduğunu bilmenizdir. Fakat  Türkiye genelinde define arama izni verilmeyeceğini ve  define aranacak yerin 50 metrekare genişliği ve 10 metre derinliği geçemeyeceğini aksi halde izin ihlalinin yapılacağını bilmeniz oldukça önemlidir. Yani izin alabilmeniz durumunda altın ve define arama işleminin yasal olduğu söylenebilir.
 
Peki, altın ve define araması yapabilmek için nereden ve nasıl izin alınması gerekir? Kazı yapılacak ya da define araması yapılacak olan bölgeye en yakın müze müdürlüğüne ya da mülki amirliğine giderek gereken izni almanız gerekli olacaktır. Başvuru yapabilmeniz için dilekçe, aranacak bölgenin tam konumu ve bölge haritası gibi belgeler talep edilecektir. Bu belgeler ve koşullar sağlandıktan sonra kısa bir zaman içerisinde durum değerlendirmesi yapılacak ve uygun görülmesi durumunda gereken define arama izni define arayıcısına verilir.  İzninizle beraber yanınıza bir gözetmen memur verilmektedir. Memurun define arama sırasında günlük masrafları ise tamamıyla  sizlerin tarafından karşılanacaktır. Defineyi bulursanız eğer, arazinin özel mülk olmasına ya da hazineye ait olmasına göre belirli bir pay alabilirsiniz.
 

Bulduğum Defineden Ne Kadar Kazanç Sağlarım?

Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define hazineye ait arazide bulunmuşsa % 50 define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa % 40 define arayıcısına, % 10 ise mülk sahibine verilir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.