İlk Kez Define Arayacaklara Tavsiyeler

09-11-2021 16:57
İlk Kez Define Arayacaklara Tavsiyeler

İlk kez define arayacaklara tavsiyeler noktasında öncelikle bu alandan işlem yapmak isteyen kişiler, bu alanda işlem yapabilmek için gerekli izinlerin alınması noktasında hassas olmalıdır. Aksi takdirde doğrudan yasal bir suç işlenmiş olacağı için olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

Bunun yanı sıra define ararken; bulunmak istenen altın ya da para gibi ürünlere göre farklı arama dedektörlerinin kullanımı söz konusu olmaktadır. Bu alandaki ayrıntıları anlatmaya başlarken öncelikle define noktasında nasıl izin alınabileceğine dair bilgi verelim


Define Aramak İçin Alınması Gereken İzinler

Özellikle define arama işlemine yeni başlamak isteyen kişilerin izin gerekliliği konusunda ayrıntılı bilgisi olmayabilir. Bu anlamda merak edilen içerikler için önemli noktalara değinelim. Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 50. maddesinde define arama yönetmeliği bulunmaktadır.

2863 sayılı bu kanun ve madde gereğince define arama işlemi izin kapsamında gerçekleştirilebilir. Define aramak isteyen kişilerin bu işlemi gerçekleştirmek istediği yere bağlı olan müze müdürlüğüne dilekçe kişiliğinde müracaat etmesi gerekmektedir.

Dilekçede arama amacı doğrudan belirtilmeli ve define aranacak olan alanın ev numarası da dahil olmak üzere sokak, mahalle, koy, bucak, ilçe ve il gibi tüm ayrıntıları ifade edilmelidir. Aynı zamanda aranmak istenen bölgenin ekili dikili bir arazi olup olmadığı bir gün ya da gayrimeskun bir alan olup olmadığı ve tapu durumu açıklanmalıdır.

Tapu durumu söz konusuysa kime ait olduğunun da belirtilmesi gerekir. Müze müdürlüğü kapsamında define aranmak istenen yerin ilgili kanunda belirtilen yerlerle tescil ve tespit edilmekte olan mezarlıklar ya da sit alanları içerisinde olup olmadığı incelenir.

Define araması konusunda bölge ve diğer ayrıntılardan kaynaklı olarak herhangi bir sakıncanın söz konusu olup olmadığı da ayrıca tespit edilir. Müracaatın uygun bulunması halinde başvuran kişiye define arama ruhsatı teslim edilmektedir. Bu ruhsat sürelidir ve toplam 1 yıl geçerliliği bulunmaktadır.

Define arama işlemi aralıksız şekilde en fazla 1 ay devam edebilir. Herhangi bir doğal afet ya da hava muhalefetine bağlı olarak işlemin gerçekleştirilemediği durumlarda bir sefere mahsus olarak mülki amir tarafından bir ay kadar uzatılabilir.


Defineci Ne Demek?

Defineci ne demek sorusu pek çok kişinin incelediği içeriklerden birisidir. Definecilik işlemi temelde doğal olarak mineraller içerisinde bulunan altın gibi değerli madenlerin ya da eskiden yaşamış toplumlardan geriye kalan değerli nesnelerin bulunması işlemi olarak ifade edilebilir. Uzun yıllar boyunca çeşitli masallara konu olan ve hazine bulma hayallerini süsleyen definecilik; günümüzde ilgi gösterilen alanlardan birisi devam etmektedir.


Define Dedektörleri Seçimi

Bakır çubukla altın arama nasıl yapılır arzında sorularla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Özellikle define arama işlemine yeni başlayacak olan kişiler bu konuların ayrıntısını merak etmektedir. Define arama işlemlerinin çeşitlilik göstermesi ve bulunulan bölgenin farklılığı nedeniyle çok sayıda değişik ürün bulunmaktadır. Piyasadaki bu ürünlerin çoğu define dedektörü çeşitleri olmaktadır. Peki seçim neye göre yapılmalıdır?

Öncelikle temel dedektör çeşitlerinden bazıları alan tarama dedektörü, teknik dedektör, yeraltı görüntüleme dedektörü, hobi dedektörü, sualtı görüntüleme dedektörü ve metal dedektörü gibi çeşitlerdir. Bunlardan öne çıkanların pek çoğu altın arama dedektörü ve alan tarama dedektörü çeşitleri olmaktadır. Her birinin farklı özellik barındırması nedeniyle seçimle ona göre yapmakta fayda vardır.

Örnek olarak altın arama dedektörleri bu alanda hassasiyet gösteren ürünlerden seçilmektedir. Son dönemlerde modern teknoloji yardımıyla geliştirilen pek çok altın arama dedektörü yüksek hassasiyetle altını diğer madenlerden ayırt etmekte ve bulunmasını kolaylaştırmaktadır. Bu ürünlerin pek çoğu bilimsel olarak herhangi bir kanıta dayanmakla birlikte yapılan test ve analizler sonucunda işe yaradıkları görülmüştür.

Elbette ki burada tercih edilen ürün çeşidinin de önemi vardır. Örnek olarak doğrudan altın aramak isteyen bir define meraklısının bu alanda işine yarayacak ürünleri tercih etmesi başarılı olması açısından gereklidir.

Bunun yanı sıra piyasada çok sayıda ürün çeşidi bulunduğu için bunlardan hem kaliteli hem de uygun fiyatlı olanlarını tercih etmek önemlidir. Dolayısıyla piyasadaki ürünlerden inceleme yaparak gerekli teknik özellikleri sağlayan ürünlerin araştırılması gerekmektedir.

İlk kez define alacaklara tavsiyeler noktasında gerekli izinler ve dedektör çeşitlerinin yanı sıra bu ürünlerin bütçelerinin doğru şekilde belirlenmesi de önemlidir. Örnek olarak alan tarama cihazları çok geniş bir fiyat yelpazesinde olduğu görülmektedir. Çok uygun fiyatlı ürünlerin teknik içeriklerini incelemek gerekir.

Eğer sizin arama yapmak istediğiniz bölgenin şartlarına ve toprak yapısına uygun değilse ucuz olması çok bir şey değiştirmez. Başarılı olmak için kaliteli ürün tercih edilmesi ve ihtiyaç duyulan teknik özellikleri barındırıyor olması gerekir. Ancak kimi ürünlerinde çok yüksek piyasa fiyatı üzerinden sunulduğunu bilmek gerekir. Bu nedenle öncelik alan tarama cihazları başta olmak üzere tüm dedektör çeşitlerinin farklı alanlardaki piyasa fiyatlarını ve teknik özelliklerini karşılaştırma yönünde olmalıdır.

Bu sayede hangi özelliğin ne kadar rakama tekabül ettiği aşağı yukarı anlaşılacaktır. Çok kapsamlı bir alanda arama yapmak isteyen ve hangi türünü tercih edeceğinden emin olmayan kişiler tarafından pek çok özelliği bir arada bulunduran temel dedektör çeşitleri seçilebilir.

Ancak birçok özelliği bir arada sundukları için ve ayrıntılı cihazları olması sebebiyle fiyatları diğer ürünlere göre daha yüksek bir aralıkta seyredebilir. Aslında arama amacı netse bu alandaki bir cihaz yeterli olacaktır.


Definecilikten Zengin Olanlar


Definecilikte en zengin olanlar yıllar yılı dilden dile dolaşan efsaneler haline almıştır. Bunun sebebi ise bu alandan zengin olan kişilerin var olduğu bilinmesine rağmen çok fazla ortaya çıkmamasıdır. Ülkemiz ve tüm dünya pek çok yeraltı zenginliği başta olmak üzere tarihi kalıntı açısından dikkat çekmektedir.

Dolayısıyla definecilik işlemi gerçekleştirilen bir alan olmakla birlikte bu konuda garanti mümkün değildir. Aslında ilk duyulduğunda oldukça hayali ve kulağa hoş gelen bir özellik arz etse de definecilik işleminin yukarıdan alınması gereken izinler başta olmak üzere pek çok aşamadan oluştuğu söylenebilir.

Dolayısıyla yoğun bir emek süreci söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda herhangi bir kişinin önerisi üzerine, özellikle bu kişi tanımadığınız yada yeni tanıştığınız birisi ise, define aramaya başlamadan önce iki kez düşünmek gerekir. Kişinin bazı temel bilgileri edinerek kendi başına izinlerini alması ve bu yönde ilerlemesini daha sağlıklı olabilir. Çünkü bu alanda dolandırıcılık durumları da söz konusu olabilmektedir.

Bakır çubuk altın bulur mu gibi sorularla ayrıntıları merak edilen ürün çeşitlerinin öncelikle teknik özelliklerinin incelenmesi gerekir. Hangi teknik özelliğin hangi alanda geçerli olduğu ve işe yaradığı genellikle ürünün ayrıntılarında anlatılır. Örnek olarak bir altın arama cihazında yanlış sinyalleri ortadan kaldırabilmek özelliği yüksek olan ve derinliği ayarlayabilmek kapasitesine sahip olan bir çeşit tercih edilmesi çok daha faydalı olacaktır.

İlk kez define arayacak kişilere yönelik tavsiyeler içerisinde öncelikle gerekli izinlerin alınması gerektiği, bu alanda yeni tanışılan kişilere çok fazla itibar edilmemesi gerektiği ve dedektör çeşitlerinin seçimine dair bilgi verdiğimiz yazının sonuna geldik.





IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.