Metal Dedektörleri Çalışma Prensibi

08-07-2020 10:55
Metal Dedektörleri Çalışma Prensibi

Radyo frekansı ile çalışan cihazlardan biri olan metal dedektörü, define avcılığında kullanılmakta olan gelişmiş özelliklere sahiptir. Metal dedektörleri çalışma prensibi üzerinde bulunan bobinlerden sinyaller yollayarak, yerin altında bulunan metal grubuna ait elementlerin bulunmasını sağlamaktadır. Geniş arazilerde ve suyun bulunduğu bölgelerde de çalışma özellikleri bulunan dedektörler icad edilmiştir. 

Metal Dedektörleri Ne İşe Yaramaktadır?

VLF tipi olarak metal ayrımı yapmakta olan metal dedektörleri çalışma prensibi, radyo frekanslarını üzerinden bobinlerin verdiği sinyaller aracılığıyla yer altındaki materyallerin yerini tespit etmektedir. Gönderen ve alıcı bombinler ile yansımakta olan sinyaller, yerin altında bulunan metal maddelere çarparak, dedektöre geri döner. Bu dönüş sayesinde, alıcı ve verici bombinler titreşim yaratarak darbe frekansının oluşmasını sağlar. Define avcılığında kullanılmakta olan dedektörler, özellikle metal grubuna girmekte olan madenlerin bulunması için dizayn edilmiş, derinlik ve ölçüm aralığı açısından da mineralli topraklarda kullanılabilmektedir. Manyetik dalgalar ve elektromenyetik dalgalar üzerinden faraday ve girdap akımları oluşturarak, yerin altında bulunan madenlerin yerini saptamaktadır. 

Metal Dedektörü Nasıl Çalışır?

Radyo frekanslarıyla çalışmakta olan metal dedektörü, öncelikle bobinler alıcı ve verici kısmından yaydığı elektromanyetik dalgalarla, yerin altına titreşim göndermektedir. Bu titreşimler çarptığı metal madenden geri sekerek, faraday ya da girdap akımları oluşturmakta, böylece manyetik dalga farklı bir dalga üretimine geçerek, alıcıya sinyal vermektedir. Bu sistem, dedektörün gücüne göre sinyal olasılığını artırırken, sulu araziler veya su içinde de aynı performansta çalışması için ayrı ayrı dizayn edilmektedir. 

Metalin cinsi ve boyutuna göre dedektörün verdiği sinyalde artışa geçeceği gibi, bazı minareller ve toprak iletkenliğinin artmasıyla metalik özelliğinin azalması da mümkündür. Bunun için alıcı ve verici özellikleri kapsamında metal dedektör çalışma prensibi ve özelliklerine dikkatli bakılması gerekmektedir. 

Dedektör Çeşitleri Nelerdir?

Düşük frekans sensörü bulunan dedektörlere VLF denilmektedir. Aynı zamanda darbe frekans dedektörü ve iki bobinli alıcı ve verici dedektörleri de bulunmaktadır. VLS tipi dedektörlerin metal ayrımı konusunda profesyonel bir çalışma arkadaşı olabilmektedir. Hassas dedektörler için de özellikle tek bobin ve derinlik ölçüm aralığı bulunan dedektör özellikleri tercih edilebilir. Birçok elementin bulunması, frekans ve ölçüm aralığının değişkenliği de dedektörün metal ve diğer madenleri bulma konusundaki gücüne dönük bilgiler vermektedir. 

Metal VLF Dedektör Özellikleri 

VLF tipi çalışmakta olan dedektörler, alınan sinyallerin faz değişimi ile metalin yerini belirlemektedir. Bu çalışma prensibi sayesinde, metalin diğer maddelerden ayrışmasını ve yanlış yönlendirmelerin olmamasını sağlar. Özellikle geniş arazilerde boru hattı ve benzeri tesisat sistemlerinin yanıltıcı olması hem boşa zaman kaybı hem de kazı işleminde tehlikeli olabilmektedir. Sabit manyetik alan gönderileri ile alıcı bobinden yansıyan sinyaller, metalin faz sayısını da belirleyerek, doğru tespit edilmesine yönelik bir sisteme sahiptir. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.